Welkom bij Tandprothetische Praktijk Noord Nederland in Assen

Reparatie en Rebasing

Reparatie

Elke prothese kan een keer stuk gaan. Er kan een tandje of kiesje uit breken tijdens het eten. Er kan een scheur of een breuk in uw prothese ontstaan, doordat u hem in de wasbak of op de grond hebt laten vallen. Wanneer u een frameprothese heeft, kan deze op den duur los gaan zitten of kan er een ankertje afbreken. Dit kunnen wij allemaal repareren.

Repareer uw kunstgebit nooit zelf en zeker niet met secondelijm! Dit komt namelijk altijd weer los. Het breukvlak is dan door ons niet goed meer terug te vinden en de prothese niet goed meer te repareren. Dus direct bellen, meestal kunt u gelijk bij ons terecht.

U kunt zonder afspraak de prothese langsbrengen, dan wordt er een tijd afgesproken wanneer u het weer kunt ophalen. U kunt ook bellen voor een afspraak, dan kunnen we het inplannen en bent u de prothese minder lang kwijt, in de meeste gevallen kunt u er op wachten. Vergeet niet het pasje van uw zorgverzekeraar mee te nemen samen met uw eigen geldig legitimatiebewijs. U hoeft dan niets te betalen, wij regelen de declaratie rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

Rebasing

Wanneer u tandeloos bent slinkt uw kaak, dit is een voortdurend proces. Hierdoor gaat de prothese losser zitten, vaak wordt dit te laat opgemerkt omdat u er aan gewend raakt om met een los zittende prothese te functioneren. Door het dragen van een loszittende prothese gaat het slinken van de kaak sneller omdat de druk minder goed verdeeld wordt op de kaak (kaakbot verdwijnt door druk). Met een rebasing kan uw prothese weer optimaal passend gemaakt worden. Met een rebasing wordt er een nieuwe basis in uw prothese geperst, dit gebeurt met hetzelfde materiaal waar uw prothese van gemaakt is. Er wordt een afdruk gemaakt in uw huidige prothese, waarna dit in kunststof wordt omgezet.

Wanneer u denkt een rebasing nodig te hebben kunt u een afspraak maken, zodat wij een kunnen kijken of een rebasing een verbetering van uw situatie oplevert. Is dit het geval? Dan maken we een afspraak met u voor een rebasing, of wanneer er genoeg tijd is kunnen we gelijk beginnen en krijgt u de prothese nog dezelfde dag terug.

Een rebasing is een tijdrovend proces, daarom is de afspraak in de ochtend. Dan wordt er dan een afdruk genomen in uw prothese en u kunt u ‘s middags uw prothese weer ophalen. Na de rebasing zal de prothese een stuk beter zitten. Echt goed zitten is alleen te bereiken in de bovenkaak. Er is altijd kans op een drukplekje, u kunt dan altijd tussendoor langskomen (wel even bellen). Slijp nooit zelf aan uw prothese, dan gaat het vacuüm verloren en vervalt de garantie op de behandeling. Houdt er wel rekening mee dat u de dag dat de rebasing wordt uitgevoerd geen prothese heeft? Wanneer u een reserve prothese heeft gedragen deze dag, kan het even duren voordat de rebasing het volledige effect heeft.

Welkom bij Tandprothetische Praktijk Noord Nederland