Anti Knarsplaat (Occlusale spalk, Opbeetplaat of Splint)
Bij tandenknarsen beweegt u de tanden en kiezen krachtig over elkaar (dit gebeurt meestal ’s nachts), hierdoor zullen deze sneller slijten. Bij kaakklemmen klemt u de tanden en kiezen krachtig op elkaar (dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren). De tandheelkundige term hiervoor is bruxisme. Dit kan problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten (pijnlijke kaken, knap -of kraak geluiden), vergroting van de kauwspieren, slecht slapen, hoofdpijn en andere klachten.
Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen. Meestal is tandenknarsen of kaakklemmen onschuldig, er moet actie ondernomen worden wanneer er schade of ongemak ontstaat.
De oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is niet altijd duidelijk, er zijn een aantal oorzaken die een duidelijk verband aantonen, zoals:
- Stress
- Slaapstoornissen
- Alcoholgebruik
- Roken
- Bepaalde medicijnen
- Drugsgebruik (XTC)
Of een combinatie hiervan.
Wanneer u vermoedt dat u knarst of klemt, bijvoorbeeld door één of meer van bovenstaande klachten of dat u er op gewezen wordt door uw partner of anderen, kun u contact met ons opnemen. Wij kijken dan of er slijtage in uw gebit is en of er andere problemen zijn. Wanneer deze aanwezig zijn gaan we proberen te achterhalen welke factoren hier een rol spelen.
Wanneer er een diagnose gesteld is volgt de behandeling, deze bestaat uit twee zaken, nl; bewustwording en de knarsimpuls wegnemen. Wij kunnen u advies geven met betrekking tot de bewustwording en we kunnen ook een anti-knarsplaat vervaardigen, deze plaat stopt de slijtage en zal de impuls tot het knarsen wegnemen. Deze plaat zorgt voor minder spieractiviteit, hierdoor zullen de kauwspieren meer ontspannen.
Wanneer het resultaat uitblijft kunnen wij u doorverwijzen naar een kaakfysiotherapeut die u kan helpen met oefeningen.